Már Budapesten is!
Bezárás

Menü

  1. Bejelentkezés
  2. Karrier

FIFA labda teszt

A nemzetközi mérkőzéseken használt futball-labdáknak minőségi szempontból a FIFA előírásainak kell megfelelniük.
FIFA Qiality pecsétre a kerület, kerekség, súly, nyomásveszteség, visszapattanás és vizfelvétel tulajdonságokra vonatkozó első hat teszten megfelet labdák jogosultak.
FIFA Quality Pro pecsét kiérdemléséhez a labdák szigorúbb vizsgálati eljárás mellett kell az elsó 6 teszten megfeleljenek. Ezenkívül a labda az alakra és mérettartásra vonatkozó 7. teszten is át kell hogy menjen.

Nézzük mi is ez a 7 teszt.

1. Teszt: Kerület

Jó cselezés akkor lehetséges, ha a labda reagál a legfinomabb érintésre is, és megtartja az elvárt irányt és szöget.

Ahhoz, hogy a labda irányát előre lehessen látni, a labdakerület konstans (állandó) kell hogy maradjon. Egy futball labda átmérőjét 10 különböző helyen mérik meg. Ebből kiszámolják az átlagértéket. A FIFA Qiality pecséttel rendelkező labdák 68cm és 70cm közötti kerülettel kell rendelkezzenek, a FIFA Quality Pro labdák pedig 68,5cm és 69,5cm közöttivel.


2. Teszt: Labdakerekség

A labda optimálisan csak akkor csavarható, ha a labda alakja tökéletesen kerek, és ily módon állandó röppálya garantálható.

Szabálytalanul megmunkált varrat alaktalanná teheti a labda kerületét. Az átmérőt megmérik 16 különböző pontban, és ebből középértéket számolnak. A legnagyobb és a legkisebb átmérők közötti eltérés legfeljebb 2% lehet a FIFA Qiality labdák esetén, és legfeljebb 1% a FIFA Quality Pro pecsét eléréséhez.


3. Teszt: Visszapattanás

Felpattanó labda kezelése akkor sikerül a legjobban, ha a játékos tudja, milyen magasra fog a labda pattanni. Ekkor meg tudja becsülni, hogy mikor és hol lehet a labdát levenni.

Két méter magasból tízszer hagyják a labdát acéllemezről visszapattani. A FIFA Qiality labdák 115 és 165cm közötti magasságra kell visszapattanjanak, a FIFA Quality Pro labdák pedig 120 és 165cm közöttire. A legmagasabb és legalacsonyabb visszapattanás értéke nem haladhatja meg a 10cm-t.


4. Teszt: Súly

Még azoknál a játékosoknál is, akik uralják a fejes technikáját, változhat a labda pályája vagy magassága, ha a futball labda túl nehéz vagy túl könnyű.

Zárt foglalatban minden labdát háromszor mérnek. A tartály olyan jól tömörített, hogy a légáramlat nem befolyásolhatja a mérést. A FIFA Qiality pecséttel rendelkezőlabda súlya 410 és 450 gramm között kell legyen, és a FIFA Quality Pro labda 420 és 445 gramm között lehet.


5. Teszt: Vízfelvétel

Ha a labda túl sok vizet szívott fel, teljesen másképp viselkedik, mint a száraz labda. Nagyon nehézkesen száll, és nem csavarható jól.

Ennél a tesztnél a labdát 250-szer bemártják 2cm vizet tartalmazó edénybe, illetve ott megforgatják. A FIFA Qiality labdák nem vehetnek fel saját eredeti súlyuk 15%-át meghaladó mennyiségű vizet, a FIFA Quality Pro labdák esetén ez nem lehet 10%-nál több.


6. Teszt: Nyomásveszteség

A játékmező egyik végéről a másikra való tökéletes továbbításhoz az szükséges, hogy a játékos képes legyen a lövés erősségének pontos megbecslésére.

Olyan labda amely a játék alatt levegőt veszít, nehezen kiszámítható, és viselkedése egyenletlen. Ehhez a teszthez a labdát megtöltik 1 bar nyomású levegővel, majd 3 nap (72 óra) múlva újramérik. FIFA Qiality pecsét esetén a nyomásveszteség legfeljebb 25% lehet, FIFA Quality Pro labdák esetén pedig legfeljebb 20%.


7. Teszt: Alak- és mérettartás

Különösen kapusok esetén fontos a keményen meglőtt labda pályájának pontos megbecslése. A labda meg kell tartsa a szabályosságot a teljes játékidő alatt.

Ennél a tesztnél a lábdát 50km/óra sebességgel 2000-szer egy acéllemeznek lövik. A varratok és a szelepek sértetlenek kell, hogy maradjanak, és a nyomásveszteség, illetve az átmérőeltérés csak minimális lehet.