Már Budapesten is!
Bezárás

Menü

  1. Bejelentkezés
  2. Karrier

Al Rihla, a 2022-es foci-világbajnokság leggyorsabb résztvevője

Egy VB-labda nemcsak a pályán képezi a világbajnokság fontos részét, hanem meghatározza annak képvilágát, valamint teljes történetét is sugallja.

Az Al Rihla névre hallgató labda a 2022-es labdarúgó-világbajnokság hivatalos mérkőzéslabdája. Ez zsinórban a 14. labda, amelyet az Adidas a FIFA World Cup™-ra készített. A labdát úgy tervezték, hogy támogassa a lehető legnagyobb játéksebességet, így az Al Rihla lett valaha volt leggyorsabb labda, hiszen gyorsabban repül, mint bármelyik másik vb-labda a történelem során. A labda a világ körüli utazásról kapta a nevét, hiszen az Al Rihla arabul utazást jelent.

forrás:   https://www.soccerbible.com/performance/football-equipment/2022/03/adidas-reveals-al-rihla-official-match-ball-of-the-2022-world-cup/

A labda merész, élénk színekkel és gyöngyházfényű háttérrel rendelkező grafikával van tarkítva, amely tükrözi a játék egyre növekvő sebességét és az érzelmek felrobbanását. Amikor a labda mozgásban van, a színek spektruma életre kel és érzelmeket ébreszt mind a játékosokban, mind a rajongókban szerte a világon. A színválasztás a Katart körülvevő természet színárnyalataiból, illetve az ország kultúrájából fakad. A vörös és sárga a sivatagi naplementékre utal, míg a kék az óceán tónusait jelzi.

Az idei világbajnokság labdáját belülről kifelé terveztek laborokban, szélcsatornákban és szigorú szempontok alapján tesztelték. A labda megkapta a FIFA QUALITY PRO jelzést, amely rámutat arra, hogy a labda átment a hivatalos tesztek sorozatán és megfelelt a legnehezebb körülmények között is. Felépítésének fő jellemzői közé tartozik a CTR-Core, egy innovatív mag a labdában, amely a pontosság és a konzisztencia javítására van hangolva, amely támogatja a gyors, precíz játékot maximális formával és légvisszatartással, valamint a SpeedShell, a labda poliuretán (PU) burkolata és egy új, 20 darabból álló panelforma. A panelformát Katar nemzeti zászlaja, ikonikus Dhow hajói, illetve jellegzetes homokdűnéi ihlették meg, de emellett fontos funkciója is van. A panelek különleges kialakítása és a felületi textúra hozzájárul az aerodinamika javításához, a lövések pontosságához és a repülési stabilitáshoz.

forrás:   https://www.soccerbible.com/performance/football-equipment/2022/03/adidas-reveals-al-rihla-official-match-ball-of-the-2022-world-cup/

A tervezéskor a környezetvédelmet és a fenntarthatóságat is szem előtt tartották, minden részt alaposan átgondoltak, így az Al Rihla az első világbajnokság labda, amely kizárólag vízbázisú tinták és ragasztók felhasználásával készült.

Végül de nem utolsó sorban, az Al Rihla nettó árbevételének 1%-a a Common Goal mozgalmat támogatja. Ezzel az Al Rihla az első világbajnoki labda a torna 92 éves történetében, amely közvetlenül hozzájárul a pozitív szociális változásokhoz, ezzel emberi életeket megmentve és életszínvonalakat javítva szerte a világon.

 

 

források:

Adidas: https://news.adidas.com/football/adidas-reveals--al-rihla----the-new-official-match-ball-of-the-fifa-world-cup-2022-/s/8b209500-0743-4cf6-a0b0-3a5cd64fde9c

SoccerBible: https://www.soccerbible.com/performance/football-equipment/2022/03/adidas-reveals-al-rihla-official-match-ball-of-the-2022-world-cup/