Már Budapesten is!
Bezárás

Menü

  1. Bejelentkezés
  2. Karrier

6+1 lépés, amit érdemes betartani, mielőtt focicipőt veszel

Egy új focicipő kiválasztása alapvetően két dolgon múlik: a saját tested, és a játékstílusod ismeretén! Ahhoz, hogy a számodra legideálisabb cipőt tudd kiválasztani, nem kell mást tenned, mint lépésről-lépésre végigkövetned útmutatónkat.

 1. Ismerd a saját lábadat

 

Nincs két egyforma ember ezen a bolyón, amivel persze nem mondunk újat. Viszont, ahogyan mindenki újlenyomata egyedi, úgy bizony a lábfejünk mérete, formája is a sajátunk. Nem egyszerű tehát az ideális futballcipőt megtalálni, főként, hogy szinte mindegyik, a piacon megtalálható cipőmodell formája más és más. Pont ezért elengedhetetlen a saját lábfejünk megismerése, bármilyen furcsán is hangzik mindez.

Ha az anyagiakat nem vesszük számításba, mi a két legfontosabb cél a tökéletes cipő keresése közben? Hogy kényelmes legyen, és, hogy ennek is köszönhetően javítani tudja a teljesítményünket a pályán.

Hogy megismerhesd a saját lábad pontos méretét, nincs is szükséged másra, csak egy papírlapra, egy ceruzára és egy vonalzóra. A FootballBoots videóján meg is mutatjuk, hogyan kell használnod ezeket az eszközöket. Egyszerű, mint a karikacsapás!

Mivel minden egyes márka esetében különbözni szokott a méretezés, a pontos lábméreted ismeretében a keresgélés előtt érdemes megnézni, hogy melyik márkánál melyik méretet ajánlják neked a gyártók. Ha IDE KATTINTASSZ, meg is nézheted a legfontosabb mérettáblázatokat.

Arra is érdemes külön figyelmet fordítani, hogy melyik cipő az, amit esetleg kifejezetten szélesebb lábfejű játékosoknak ajánlanak, hiszen ha neked is ilyen a lábformád, a szó szoros értelmében sok-sok kényelmetlenségtől kímélheted meg magad. 

2. Milyen talajon akarod használni?

 

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen borításon akarod használni majd a cipőt. A természetes fű, a műfű, a parketta vagy épp a salak ma már egészen különböző futballcipőt követel meg. Sőt, az sem mindegy, hogy esős időben, sáros, mély talajon kell játszanod, vagy ugyan ugyanazon a kinti, füves pályán, de ragyogó napsütésben, száraz környezetben. Arról nem is beszélve, hogy a kényelem, a fiziológia és a praktikum miatt is teljesen máshogyan alakítanak ki egy stoplis cipőt, mint egy teremcsukát.

Éppen ezért a cipőválasztás előtt elengedhetetlen a meghatározása annak, hogy milyen felületen akarod használni,

Ha a teremcipőkről szeretnél többet megtudni, IDE KATTINTVA olvashatsz többet róluk, a műfüves lábbelikről pedig EBBEN A CIKKBEN írtunk bővebben.

3. Milyen poszton szerepelsz?

A legtöbben úgy gondolják, hogy a pályán betöltött poszt nem oszt, nem szoroz, amikor a cipőválasztásra kerül a sor. Ez bizonyos értelemben igaz is, hiszen ha tökéletes  méretű, és a szükséges talajtípusnak megfelelő cipőt húzunk fel, azzal a pálya bármely pontján jóé tudunk teljesíteni.

Viszont, akinek minden egyes részlet fontos, annak érdemes alaposabban körbejárnia a témát, hiszen ma már a legtöbb márka készít olyan futballcsukákat, amelyek bizony posztspecifikusak.

EBBEN A CIKKÜNKBEN például kifejezetten kapusoknak ajánlott cipőket vettünk sorba.

4. Lelkes amatőr vagy, félprofi, esetleg profi?

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szintű játékos vagy. Teljesen mást ajánlott választanod például akkor, ha csal hobbi szinten űzöd ezt a csodás sportágat, mint, ha egy profi csapat tagja vagy.

Nem véletlen, hogy minden gyártó több szintet határoz meg egy-egy cipőmodell esetében. Hogy megérthesd, pontosan miről van szó, elég, ha gyorsan elolvasod erről szóló korábbi cikkünket, amit ITT tudsz megnézni.

5. Mit enged a pénztárcád?

A focicipők árát nem lehet egyetlen értékkel meghatározni – ebben igazából megegyezik szinte bármilyen más kereskedelmi termékkel. Attól függően, hogy hol, milyen márkából és milyen minőségből választ az ember, akár 4-5 ezer forintért is beszerezhet már ficicipőt – az persze más kérdés, hogy minőségben és megbízhatóságban mit tud egy ilyen modell. Persze aki nagyon komolyan veszi ezt a kérdést, és csakis a legjobbra hajlandó áldozni, az akár 100 ezer forintnál többet is elkölthet egy párra.

Hogy mi az oka annak, hogy ilyen árkülönbségek vannak jelen a piacon? Alapvetően ez három tényeznek köszönhető:

  • Az anyagminőségek (miből készül pontosan)
  • A kivitelezés minőségének (milyen technológiával készítik)
  • és a cipőben felhasznált fejlesztéseknek.

6. Mielőtt vásárolsz, nézz utána egy kicsit!

Ha semmiképpen sem szeretnél csalódni, akkor bizony érdemes egy kicsit utánajárni a dolgoknak. Ha már van ötleted, hogy milyen focicipőt vegyél magadnak, keress rá a neten, nézd meg hogyan értékelik az adott csukát. Ebből nagyon hasznos információkat szűrhetsz ugyanis le, és előre fel tudsz készülni arra, hogy mit is fog neked adni.

+1. Ne szégyellj segítséget kérni!

Ha az első hat lépésen már túl vagy, az már egy remek alap. Sőt, lehet, hogy nincs is szükséged semmi másra, mert ennyiből már ki tudtak választani azt a cipőt, amire szükséged van.

Viszont az is lehet, hogy ezek után leszűkül ugyan azon cipők köre, amelyek szóba jöhetnek, de még mindig nem vagy benne biztos, melyiket is szerezd be. Ilyenkor nem érdemes magadban rágódni, és a „fej, vagy írás” alapú döntést sem javasoljuk. Sokkal inkább érdemes szakemberek segítségét kérni. Az már például egy jó jel, ha olyan helyen vásárolsz, ahol az eladók értenek is a focihoz, és a foci cipőkhöz. A legjobb példa erre Magyarországon a Focivilág, amely nem véletlenül hivatkozik magára focispecialistaként. Már negyed százada foglalkozik ugyanis ezzel a vállalat, éppen ezért az ő értékesítőik minden segítséget meg tudnak adni ahhoz, hogy felelős döntést tudjál hozni.